دوره 3، شماره 10 - ( 8-1395 )                   جلد 3 شماره 10 صفحات 207-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

زکی محمد علی. میراث فکری بوردیو در جامعه‌شناسی ایران / دکتر محمد علی زکی. فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی. 1395; 3 (10) :235-207

URL: http://ssbr.faslnameh.org/article-1-218-fa.html


چکیده:   (2277 مشاهده)

چکیده

 بی‌شک بروز علمی درخشان اندیشمندان اجتماعی زمینه گسترش نظریات آن‌ها در سایر نقاط جهان را فراهم کرده و این امر موجب توسعه دانش جامعه‌شناسی می‌شود. پیربوردیو بدون تردید یکی از بزرگ‌ترین جامعه‌شناسان قرن بیستم است. آثار او از چارچوب متعارف جامعه‌شناسی فراتر می‌رود. آثاری که در طول سه دهه اخیر تولید‌شده و مجموعه نظری و تحقیق جامعه‌شناختی پرثمری را تشکیل می‌دهد. گستره و عمق آثار و حتی شمار بزرگ آن‌ها (بیش از30 کتاب و 400 مقاله و سخنرانی) به حدی است که از بوردیو شخصیتی صاحب‫نفوذ خارج از فرانسه پدید‌آورده و در‌حال‌حاضر سخن از «بوردیوی جهانی» است. از‌سویی‌دیگر پس از گذشت 15سال از درگذشت بوردیو، اندیشمندان با بیان انتقادات، سعی در بازنگری، اصلاح و تکمیل نظریات او داشته‌اند و این موضع‌گیری در مجامع و منابع علمی باعنوان «پسابوردیو» مطرح شده‌است. سابقه تحقیق حاضر معرف شناسایی بیش از ده کتاب فارسی و 25 کتاب انگلیسی در بخش مطالعات نظری بوردیو بوده‌است. علاوه‌برآن به شناسایی و معرفی نقش بوردیو درجامعه‌شناسی کشورهای مختلف (روسیه، چین، امریکا، کانادا و استرالیا) و منطقه‌ای (قاره‌های آفریقا، آمریکای لاتین و خاورمیانه) و درنهایت در سطح جهانی و بین‌المللی پرداخته‌است. اهداف مقالۀ حاضر عبارت‌اند از: 1. چیستی میراث فکری بوردیو، 2. ظهور و بروز میراث فکری بوردیو در نشر کتاب و حوزه‌های نظری در جامعه‌شناسی ایران، 3. ظهور و بروز میراث فکری بوردیو در حوزه‌های پژوهشی و تحقیقاتی درجامعه‌شناسی ایران.
 میراث فکری بوردیو در دو حوزه نظری و پژوهشی در جامعه‫‌شناسی ایران تجلی داشته‌است. موج اول این تأثیر در شکل ترجمۀ کتاب‌ها و مقالات بوردیودر مجلات علمی در ایران در اوایل دهه 80 خود را نمایان کرده و به‌طور هم‌زمان، تأثیر اندیشه‌های جامعه‌شناختی بوردیو در تحقیقات تجربی مشاهده شده‌است. مقالۀ حاضر سعی در بررسی تاریخی تأثیر اندیشه‌های بوردیو در جامعه‌شناسی ایران در دو حوزه مطالعات نظری و تحقیقات تجربی (با تکیه‌بر سه موضوع سرمایۀ اجتماعی، سبک زندگی و سرمایۀ فرهنگی) طی دهه 80 و90 خواهد‌داشت. اطلاعات تحقیق شامل کلیه مقالات ثبت‌‌شده تا تابستان 1395 پایگاه‌های اطلاع‌رسانی اینترنتی «مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی» و «بانک اطلاعات نشریات کشور» و همچنین «پایگاه‌های الکترونیکی متعدد مجلات علمی پژوهشی» بوده‌است. نتایج نهایی پژوهش «گزارش‌گونه» معرف آن است که تعداد 500 مقاله در‌زمینه «سرمایه اجتماعی»، 202 مقاله درخصوص «سبک زندگی» و 61 مقاله در‌زمینه «سرمایه فرهنگی» در مجلات علمی پژوهشی ایران طی سال‌های 95-1380 منتشر و ثبت‌شده که بیانگر بخش مهمی از تأثیر میراث فکری بوردیو در جامعه‌شناسی ایران بوده‌است.
کلیدواژه: جامعه‌شناسی ایران، بوردیو، کتاب، مجلات.

 
متن کامل [PDF 827 kb]   (71 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/10/18 | پذیرش: 1395/10/18 | انتشار: 1395/10/18

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه نقد کتاب علوم اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Social science Quarterly Book Review

Designed & Developed by : Yektaweb