دوره 3، شماره 9 - ( 5-1395 )                   جلد 3 شماره 9 صفحات 49-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (2370 مشاهده)

چکیده

این مقاله با هدف معرفی کتاب آسیب شناسی نقادانه علوم انسانی و اجتماعی ایران نوشته ابراهیم آبادی و همکاران وی که در سال 1394 چاپ شده‌است به رشته تحریر در آمده. در ابتدای مقاله به شرح مختصر فصول کتاب پرداخته شده‌است. سپس روش‌شناسی کتاب با توجه به گفته‌های مؤلفین آن مطرح می‌شود. روش بکار رفته در تحقیقاتی که به نگارش این کتاب منجر شده‌اند روش چند رشته‌ای بوده‌است که یک فراروش به حساب می‌آید. در ادامه خلاصه‌ای از نظر مندرج در کتاب در مورد پیشینه مباحث تنوسعه علمی و فرهنگی در ایران مطرح می‌شود. در این قسمت شرحی بر سه دوره سیر تکوینی جامعه‌شناسی در ایران مطرح شده و همچنین دسته‌بندی از تاریخچه علم جامعه‌شناسی با توجه به آثار احمد اشرف به سه دوره تقسیم شده‌است.
در ادامه موانع و مشکلات پژوهش‌های انسانی و اجتماعی در ایرانِ پس از انقلاب بررسی شده‌است و با این زمینه‌سازی نویسندگان به سراغ تحلیلی نظری - فلسفی از مهم‌ترین عوامل توسعه‌نیافتگی علوم انسانی در ایران می‌روند. در ادامه علل فرهنگی و تُنُک‌مایگی زیست‌بوم عقلانیت از مهم‌ترین عوامل توسعه‌نیافتگی علوم انسانی در ایران دانسته شده‌است. در پایان توسعه به عنوان امری فرهنگی و اقتصادی تعریف شده و به نسبت میان علوم انسانی و توسعه فرهنگی پرداخته شده‌است. نویسندگان نقش آموزش علوم انسانی در زمینه توسعه را بسیار پررنگ می‌دانند. در پایان نتیجه‌گیری شده‌است که توسعه علوم انسانی در ایران در وضعیت نامناسبی قرار داشته و به جهت بهبود این امر پیشنهاد‌هایی ارائه شده‌است.
 
کلیدواژه: توسعه علوم انسانی، جامعه‌شناسی، تاریخچه، فرهنگ، فراروش، روش چندرشته‌ای

 
متن کامل [PDF 81 kb]   (119 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1395/6/25 | پذیرش: 1395/6/25 | انتشار: 1395/6/25

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.